Downloads (voor bands en acts)

 • Muzikant, gages en de fiscus…

  Belangrijke informatie voor muzikanten, artiesten en opdrachtgevers

  Artiestenregeling

  Ga je optreden als muzikant of andere uitvoerende artiest, voor een bepaalde gage (het afgesproken bedrag voor jouw optreden)? Of ben je juist een bandleider die zijn musici wil uitbetalen? Of een organisator die een leuke band wil boeken die betaald moet worden? In alle gevallen vinden wij van WONNA.nl het erg belangrijk dat de financiële afwikkeling voor alle betrokkenen goed geregeld wordt. Zonder onnodige rompslomp en zeker… zonder fiscale verrassingen achteraf. Hieronder lees je wat je aan de artiestenregeling hebt en wat er administratief geregeld moet worden.

  Als artiest

  Wanneer je voor een baas werkt ben je in loondienst. Deze baas houdt voor jou loonbelasting in. Ben je eigen baas (lees: ondernemer, zzp’er, etc.) dan moet je zelf belastingen afdragen. Als er niets geregeld zou zijn zou je als optredende artiest tussen wal en schip vallen. Je hebt namelijk niet echt een baas maar tegelijkertijd heb je er niet voor gekozen om als eigen baas, zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Zodra optredens geld opleveren wil de Belastingdienst natuurlijk zeker weten dat ze daar hun deel van krijgen. Daar is iets voor in het leven geroepen: De Artiestenregeling.

  Wellicht komt de Artiestenregeling je niet direct bekend voor maar doet de term gageverklaring wel een belletje rinkelen. De gageverklaring is een uitwerking van de Artiestenregeling, een formulier om beroep op de regeling te doen. Je vult op de gageverklaring in wat je hebt verdiend voor jouw opdrachtgever, dus voor wie of waar je hebt opgetreden. Houd er rekening mee dat jouw gageverdelingsverklaring vervolgens verplicht in de loonadministratie dient te worden opgenomen. Ook wanneer het een netto onbelaste vergoeding betreft die binnen de Kleine vergoedingsregeling valt.

  De kleine vergoedingsregeling (KVR)

  Als je kosten maakt mag je deze als (niet zelfstandige) artiest opgeven via de KVR. Dit kan tot een maximum van €163,- per persoon per optreden (per dag). Let wel op dat je deze kosten dus ook aan kunt tonen. Mocht je ooit een controle krijgen door de Belastingdienst dan moet je kunnen laten zien waarom je deze kosten hebt opgevoerd. Bewaar dus alle aankoopbonnen die betrekking hebben op jouw uitvoerende kunsten. Kijk hier voor meer info over welke kosten je kunt opvoeren.

  Als bandleider

  Wanneer alle muzikanten in de band zelfstandig zijn dan kan er natuurlijk gefactureerd worden voor elk optreden. Waarschijnlijk wil je 1 factuur sturen namens de gehele band maar als we van ieder afzonderlijk hun deel gefactureerd krijgen dan is dat geen enkel probleem. Wat als niet iedereen zelfstandig ondernemer is? Je moet dan een zogeheten IPV aanvragen. Hiermee wordt jij “de baas”. Jij kunt dan een factuur sturen naar de opdrachtgever met de mededeling dat jij de administratieplicht en het inhouden van belastingen overneemt.

  Dit betekent wel dat je naast het bijhouden van een (loon)administratie dus ook echt loonbelastingaangifte moet doen en belastingen moet afdragen. Met name die aangifte vinden de meeste muzikanten niet zo’n prettig idee.

  Wat een gedoe!

  Dat vinden wij dus ook. Daarom hebben wij de volgende oplossing voor je als je geen zelfstandige muzikant bent:

   

 • 3 Opties om je gage te ontvangen!

  Na het lezen van de informatie hiernaast kunnen we concluderen dat er in de basis 3 manieren zijn waarop je jouw gage kunt ontvangen. Elke optie voldoet aan de betreffende regelgeving. De keus is uiteraard volledig aan de band en kan zelfs per optreden afwijken.

  1. De artiest is zelfstandig cq. de band is een onderneming
   of heeft een andere rechtsvorm van waaruit een factuur gestuurd kan worden aan WONNA.nl. Wij ontvangen dan een factuur ter hoogte van de overeengekomen gage vermeerderd met 6% BTW
  2. Wanneer er niet gefactureerd kan worden
   Dan wordt de overeengekomen gage betaald via Artiestenverloningen.nl conform de Artiestenregeling. Elke artiest meldt zich eenmaal aan door het aanmeldingsformulier in te vullen, te ondertekenen en samen met een duidelijke kopie ID (voor en achterkant) naar ons te sturen. Daarna regelen wij de gageverklaringen e.d. online voor je. Direct na het betreffende optreden wordt de gage per bank overgemaakt.
   Download hier het aanmeldingsformulier (in te vullen per uitvoerende muzikant)
  3. Je kunt niet factureren maar je wilt ook niet ‘verloond’ worden
   In dat geval geef je via een modelovereenkomst aan dat je voor het betreffende optreden uit de Artiestenregeling wilt stappen (Opt-Out). Je neemt daarmee zelf de verantwoording om een en ander correct op te geven. Jouw gage wordt door ons niet meegenomen in de loonadministratie. Je vult dan ook geen gageverklaring in. De overeengekomen gage wordt direct na het optreden per bank overgemaakt.
   Het Opt-Out formulier voor een artiest of artiestengezelschap /band wordt per mail bij de boekingsbevestiging meegestuurd als je voor deze optie kiest. We zien graag het invulde formulier retour voor de uitvoeringsdatum!

  Artiestenverloning

  WONNA.nl werkt samen met Artiestenverloningen.nl. Dit is een verloningsbedrijf met een IPV. Die treedt in jouw of onze plaats, stuurt een factuur namens de band en neemt alle administratieve lasten van je over. Doorgaans verzorgen wij als boekingsbureau en opdrachtgever de hele administratie voor je via Artiestenverloningen.nl. Je weet dan zeker dat alles goed wordt geregeld. Houd wel rekening met de administratieve kosten die deze ‘loonadministratie’ met zich meebrengt. Deze kosten bedragen ca. €9 per persoon per optreden en worden direct verrekend bij de uitbetaling van je gage. Een ander voordeel is dat je maar eenmaal alle gegevens hoeft aan te leveren en toestemming geeft of de KVR regeling voor alle optredens mag worden toegepast of juist niet. Steeds een gageverklaring invullen is dan ook niet meer nodig, dit doen wij online voor je voor elk optreden. Het eenmalige aanmeldformulier vind je hier. Stuur deze volledig ingevuld en ondertekend samen met een kopie ID naar ons (info @wonna.nl) op om de registratie bij Artiestenverloningen.nl in orde te maken.

  Als kroegbaas, poppodium, organisator…

  Voor de locaties, organisatoren en horeca-exploitanten (onze opdrachtgevers) geldt dat zij te allen tijde gevrijwaard zijn van aanslagen achteraf van de fiscus voor de door jou geleverde diensten. Artiestenverloningen.nl is ten slotte de inhoudingsplichtige. De opdrachtgever ontvangt een factuur van ons voor de artiest of band en eventuele aanvullende diensten (techniek, promotie e.d.) en that’s it. Nou ja die dient natuurlijk wel betaald te worden maar daarmee is dan ook alles goed en eenvoudig geregeld 😉

  Wat als je geen ondernemer bent maar het toch zelf wilt regelen buiten de artiestenregeling zonder verloning door de opdrachtgever.

  Dat kan! Je kunt met opting-out uit deze regeling stappen simpelweg door aan te geven dat je de bruto gage wilt ontvangen en zelf de plicht op je neemt om dit goed aan te geven. Je moet je daarbij wel realiseren dat;

  • je in dat geval zelf geld opzij moet zetten om achteraf alsnog belasting te betalen via je aangifte inkomstenbelasting
  • je geen gebruik kan maken van de werkeloosheid, ziekte- en arbeidsongeschiktheidswet.

  Als je buiten de Artiestenregeling je gage wilt ontvangen, zonder dat verloning wordt toepast via artiestenverloning.nl dan kan dat door het invullen en ondertekenen van een modelovereenkomst. Dit doe je steeds per optreden. Je hoeft dan ook GEEN gageverklaring meer in te vullen. Zorg er wel voor dat de modelovereenkomst ruim voor het betreffende optreden in ons bezit is.

  Hier vind je de goedgekeurde modelovereenkomst A voor soloartiesten en een modelovereenkomst B voor bands (artiestengezelschappen).

  Meer info over de artiestenregeling kun je hier te downloaden.

  (bron: Vakbond voor Musici en Acteurs – www.ntb.nl)