Info voor bands en acts
Muzikant, gages en de fiscus…
Belangrijke informatie voor muzikanten en opdrachtgevers die via Wonna.nl boeken of geboekt worden!
Artiestenregeling
Ga je optreden als muzikant of andere uitvoerende artiest, voor een bepaalde gage (het afgesproken bedrag voor jouw optreden)? Of ben je juist een bandleider die zijn musici wil uitbetalen? Of een organisator die een leuke band wil boeken die betaald moet worden? In alle gevallen vinden wij van WONNA.nl het erg belangrijk dat de financiële afwikkeling voor alle betrokkenen goed geregeld wordt. Zonder onnodige rompslomp en zeker… zonder fiscale verrassingen achteraf. Hieronder lees je wat je aan de artiestenregeling hebt en wat er administratief geregeld moet worden.
Als artiest
Wanneer je voor een baas werkt ben je in loondienst. Deze baas houdt voor jou loonbelasting in. Ben je eigen baas (lees: ondernemer, zzp’er, etc.) dan moet je zelf belastingen afdragen. Als er niets geregeld zou zijn zou je als optredende artiest tussen wal en schip vallen. Je hebt namelijk niet echt een baas maar tegelijkertijd heb je er niet voor gekozen om als eigen baas, zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Zodra optredens geld opleveren wil de Belastingdienst natuurlijk zeker weten dat ze daar hun deel van krijgen. Daar is iets voor in het leven geroepen: De Artiestenregeling.
Wellicht komt de Artiestenregeling je niet direct bekend voor maar doet de term gageverklaring wel een belletje rinkelen. De gageverklaring is een uitwerking van de Artiestenregeling, een formulier om beroep op de regeling te doen. Je vult op de gageverklaring in wat je hebt verdiend voor jouw opdrachtgever, dus voor wie of waar je hebt opgetreden. Houd er rekening mee dat jouw gageverdelingsverklaring vervolgens verplicht in een loonadministratie dient te worden opgenomen. Ook wanneer het een netto onbelaste vergoeding betreft die binnen de Kleine vergoedingsregeling valt. Daarom kiezen wij bij Wonna voor de 3 betalingsopties hiernaast.
De kleine vergoedingsregeling (KVR)
Als je kosten maakt mag je deze als (niet zelfstandige) artiest opgeven via de KVR. Dit kan tot een maximum van €163,- per persoon per optreden (per dag). Let wel op dat je deze kosten dus ook aan kunt tonen. Mocht je ooit een controle krijgen door de Belastingdienst dan moet je kunnen laten zien waarom je deze kosten hebt opgevoerd. Bewaar dus alle aankoopbonnen die betrekking hebben op jouw uitvoerende kunsten. Kijk hier voor meer info over welke kosten je kunt en mag opvoeren.
Als bandleider
Wanneer alle muzikanten in de band zelfstandig zijn dan kan er natuurlijk gefactureerd worden voor elk optreden. Waarschijnlijk wil je 1 factuur sturen namens de gehele band maar als we van ieder afzonderlijk hun deel gefactureerd krijgen dan is dat geen enkel probleem. Wat als niet iedereen zelfstandig ondernemer is? Je moet dan een zogeheten IPV aanvragen. Hiermee wordt jij “de baas”. Jij kunt dan een factuur sturen naar de opdrachtgever met de mededeling dat jij de administratieplicht en het inhouden van belastingen overneemt.
Dit betekent wel dat je naast het bijhouden van een (loon)administratie dus ook echt loonbelastingaangifte moet doen en belastingen moet afdragen. Met name die aangifte vinden de meeste muzikanten niet zo’n prettig idee.
Wat een gedoe!
Dat vinden wij dus ook. Daarom hebben wij hierna de mogelijkheden voor het uitbetalen van gages nog even helder op een rijtje gezet.
En… ook meteen goed geregeld voor kroegbazen, poppodia, organisatoren en andere opdrachtgevers!
Voor de locaties, organisatoren en andere (horeca-)ondernemers, onze opdrachtgevers, geldt dat zij te allen tijde gevrijwaard zijn van aanslagen achteraf van de fiscus voor de door jou geleverde muzikale diensten. Zij hoeven jouw gage dan niet meer te verwerken in een loonadministratie (dat zou wel moeten als je zelf een gageverklaring afgeeft). Wij zijn ten slotte de inhoudingsplichtige en we hebben een IPV (Inhoudings-Plichtige-Verklaring). De opdrachtgever ontvangt een factuur van ons voor de artiest of band en eventuele aanvullende diensten (techniek, promotie e.d.) en that’s it. Nou ja die dient natuurlijk wel op tijd betaald te worden maar daarmee is dan ook alles goed en eenvoudig geregeld 😉
3 Opties om je gage te ontvangen!
Na het lezen van de informatie hiervoor kunnen we concluderen dat er in de basis 3 manieren zijn waarop je jouw gage kunt ontvangen. Elke optie voldoet aan de betreffende regelgeving. De keus is uiteraard volledig aan de band en kan zelfs per optreden en/of per bandlid afwijken.
-
De artiest is zelfstandig cq. de band is een onderneming
of heeft een andere rechtsvorm van waaruit een factuur gestuurd kan worden aan WONNA.nl. Wij ontvangen dan een factuur ter hoogte van de overeengekomen gage vermeerderd met 9% BTW. Ook wanneer slechts één of enkele bandleden zelfstandig zijn kunnen zij voor hun gage-deel gewoon een factuur aan ons sturen.
-
Wanneer er niet gefactureerd kan worden
Dan wordt de overeengekomen gage betaald via Prae Artiestenverloning conform de Artiestenregeling. Elk bandlid moet zich dan eenmaal via deze registratie-link aanmelden bij Prae. Via je bank dien je jezelf te verifiëren middels iDin of iDeal, dit kan uitsluitend met een Nederlands rekeningnummer. Je dient een kopie van een geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) te uploaden tijdens het aanmeldproces. Jong talent en nog geen 18 jaar? Dan ook een kopie identiteitsbewijs van je ouder of voogd uploaden. Prae Artiestenverloning houdt altijd loonbelasting in volgens de artiestenregeling waarbij het mogelijk is tot €163 per optreden per persoon onbelast te laten vergoeden via de Kleine Vergoedingsregeling. Bovendien wordt deze dienst helemaal gratis verleend aan Nederlandse uitvoerende artiesten en worden en er dus geen administratieve kosten in mindering gebracht op de uit te betalen gage!
-
Je kunt niet factureren maar… je wilt ook niet ‘verloond’ worden
In dat geval geef je via een modelovereenkomst aan dat je voor het betreffende optreden uit de Artiestenregeling wilt stappen (Opt-Out). Jouw gage wordt nergens meegenomen in een loonadministratie. Je hoeft dan ook geen gageverklaring in te vullen. De overeengekomen (bruto) gage wordt direct na het optreden (netto) per bank overgemaakt. Let op! Je neemt daarmee wel zelf de verantwoording om een en ander correct op te geven aan de fiscus. Een link naar het Opt-Out formulier voor een artiest of artiestengezelschap /band wordt per mail bij de boekingsbevestiging meegestuurd. Het invulde formulier moet voor uitvoeringsdatum aan ons gestuurd worden.
Toelichting Artiestenverloning.nl
WONNA.nl werkt samen met Prae Artiestenverloning. Zij sturen ons een factuur namens de uitvoerende artiesten en nemen alle administratieve lasten van je over. Je weet dan zeker dat alles goed wordt geregeld. Een ander voordeel is dat je maar eenmaal jouw persoonlijke gegevens hoeft te registreren. Je hoeft geen gageverklaringen meer in te vullen maar regelt alles makkelijk en snel in de online portal van Prae. Je kunt in het portal ook een groep aanmaken en één van de bandleden voor de hele band laten factureren.
Deze gratis administratieve dienst geldt uitsluitend voor Nederlandse uitvoerende artiesten. Buitenlandse artiesten en bijvoorbeeld je technische crewleden kunnen zich niet via artiestenverloning.nl maar laten verlonen maar wel via Verloning.nl. Aangezien we een Belastingverdrag hebben kunnen zij de teveel betaalde belasting in Nederland daarna terugvragen bij de belastingaangifte in het eigen land.
Als een deel van de band of technici zelfstandig zijn dan kunnen zij voor hun deel uiteraard zelf een factuur aan ons sturen terwijl de overige leden zich via Prae laten uitbetalen voor hun gage-deel.
Neem voor verdere vragen inzake artiesten- en andere verloningen contact op met Prae via info@artiestenverloning.nl, telefonisch op: 010-2610266 of bezoek de website.
Meer info over de artiestenregeling kun je hier te downloaden.
(bron: Vakbond voor Musici en Acteurs – www.ntb.nl)